dimecres, 22 d’octubre del 2014

Marcadors als documents de Google Drive

Els documents de Drive incorporen una funció anomenada marcadors que ens permet insertar enllaços a una paraula o frase del mateix document. Aquesta funció és especialment útil a documents llargs perqué podem adreçar al lector a una part del text relacionada amb allò que està llegint.
Una utilitat d'aquesta funció dels marcadors podria ser insertar un a l'inici de cada capítol, per després poder enllaçar els diferents punts de l'índex adreçant-los a la primera pàgina de cada capítol.
També resulta molt útil per crear documents de preguntes i respostes: en fer "clic" al damunt de cada pregunta, ens porta a la resposta adequada unes pàgines més endavant.
Podeu seguir el procés en aquest tutorial:
Google Docs Truco 4
Per fer-los servir dins d'un document, només cal sel.leccionar el text o posició on volem posar el marcador, anar al menú insertar i fer "clic" a l'opció Marcador. Per crear l'enllaç a aquest marcador cal sel.leccionar el text que enllaçarà amb ell i fer "clic" a insertar / enllaçar . Apareixerà un quadre de diàlog amb diferents opcions, al qual escollirem l'opció Bookmark. Sorgirà a la dreta un llistat amb tots els marcadors presents al document.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tTQMK0d1Pb0&w=500&h=305]
Nota: a la versió del Drive en català, l'opció "Marcador" es diu "Adreces d'interès"

(Font: PCactual)



(Aquest article és una rèplica de la publicació realitzada al blog de la comissió TIC (Amics de les TIC) de l'Escola Sadako de Barcelona)




CoRubrics, una eina per avaluar amb rúbriques

 
corubrics
CoRubrics és una plantilla pública de full de càlcul de Drive, creada per Jaume Feliu, enginyer de telecomunicacions, professor d'ESO i expert en l'ús d'eines de Google Apps en educació (us recomano el seu blog). Serveix perquè el professor avalui als alumnes (o a grups d’alumnes) amb una rúbrica i també perquè els alumnes es coavaluin entre ells amb una rúbrica.
A continuació podeu seguir un tutorial sobre la plantilla CoRubrics, publicat per Jaume Feliu al seu blog tecnocentres.org:
..........................................
Aquesta plantilla automatitza tot el procés. Primer caldrà definir la rúbrica que volem utilitzar i després indicar els alumnes i els seus correu electrònics. Un cop fet, la plantilla i l’script associat s’encarregarà de:
  • Crear un formulari amb els continguts de la Rúbrica.
  • Enviar per mail aquest formulari als alumnes o donar-nos l’enllaç (si només corregeix el professor).
  • Un cop contestat el formulari (pels alumnes o pel professor), processar les dades per obtenir les mitjanes.
  • Finalment, enviar els resultats als alumnes (a cadascú només el seu resultat).
 
Per utilitzar-la només cal crear un full de càlcul nou dins del Drive, i utilitzar l’opció Nou – Des de la plantilla, que trobareu al menú Fitxer.
corubrics1
A la part superior de la finestra que ens apareix, busquem CoRubrics. Ens apareixeran tres plantilles (català, castellà i anglès). Trieu la que vulgueu i feu clic a Utilitzar aquesta plantilla.
corubrics2
A continuació s’obrirà un llibre de càlcul amb dos fulls. Al primer, hi ha un rúbrica per omplir.
corubrics3
Podeu canviar el nom dels estadis (Expert, Avançat, Aprenent, Novell) i les seves puntuacions. I si voleu podeu afegir-ne o treure’n. El mateix amb els aspectes que evalueu, en podeu treure o afegir. Només és important que la columna on indiqueu quin pes té cada aspecte sigui la darrera de la rúbrica.
En el segon full hi heu d’indicar els noms i les adreces dels alumnes.
corubrics4
La rúbrica es pot utilitzar per avaluar alumnes individuals o bé grups. Així que en la primera columna podeu posar el nom de l’alumne o del grup i a les següents les adreces. Si és un alumne només la seva, però si és un grup, una adreça de cada component en cada columna (tants com vulgueu).
Fins aquí la personalització de la rúbrica. Ara ja només cal utilitzar el menú que trobareu a la part superior, de nom Coavaluació amb Rúbriques.
1- Crear un formulari amb els continguts de la Rúbrica:
El primer pas és crear el formulari. Es tria el menú i es crea un formulari amb la rúbrica a la nostra unitat del Drive.
corubrics5
Ens demanarà autorització per tal que l’script utilitzi el nostre Drive i el nostre correu. L’haurem de concedir. Un cop concedit el permís hauere de tornar a triar el menú Crear el formulari (el primer cop només serveix per donar permís, però no l’executa)
Ens demanarà un nom pel formulari i llestos, ja l’haurà creat a la nostra unitat.
No cal obrir el formulari de moment, però tindria aquest aspecte:
corubrics6
2- Enviar per mail aquest formulari als alumnes o obtenir l’enllaç si només corregeix el professor:
Ara el menú Coavaluació amb Rúbriques ha canviat. La primera opció és enviar per correu l’enllaç als alumnes. Si la trieu, cada alumne rebrà un correu semblant al següent:
corubrics7
Si l’avaluació la fa només el professor, enlloc d’enviar l’enllaç als alumnes, pot obtenir l’enllaç del formulari. Així podrà respondre’l.
3- Processar les dades per obtenir les mitjanes:
Un cop enviat l’enllaç o vist per pantalla, el menú de Coavaluació amb Rúbriques ha tornat a canviar. Quan s’hagi respost el formulari, tan sigui només el professor com pels alumnes, s’ha de triar l’opció Processar les respostes del formulari del menú.
En fer-ho, es crearà un full nou després del dels alumnes, (que té per nom la data i hora del moment del processament), on apareixeran totes les mitjanes. De l’estil d’aquest:
corubrics8
Com que convertir una rúbrica en una nota sempre és un problema, s’ofereixen dues notes globals. Una primera on la nota final és la de l’aspecte més baix i una segona on la nota és la mitjana ponderada dels aspectes.
4- Enviar els resultats als alumnes
Finalment, el menú de Coavaluació amb Rúbriques ha tornat a canviar. Permet enviar els resultats als alumnes per correu electrònic. Cada alumne (o cada grup d’alumnes) només rebrà els seus resultats.
En prémer el menú ens demanarà si volem enviar també la nota global. Si es diu que no només s’envien només les puntuacions dels aspectes. Si es diu que si, ens preguntarà quina de les dues notes globals s’ha d’enviar.
Els alumnes rebran un correu similar al següent (en aquest cas indicant que s’envii la nota global):
corubrics9
Fins aquí el procés. La idea és que sigui aplicable per avaluar alumnes individuals o alumnes en grup i també per avaluació del professor o per coavaluació dels alumnes. La facilitat de crear el formulari automàticament i d’enviar els resultats als alumnes per mail simplifiquen l’avaluació per rúbriques.
I, a més, quan s’ha acabat es pot reiniciar tot el procés. De tal manera que si la rúbrica es passa més d’una vegada amb el mateix grup (ja sigui per veure la seva evolució o perquè millorin les tasques), tindrem diversos fulls de resultats per poder comparar les dades.
Videotutorial:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OLFU255Cb4Q&w=500&h=305]

(Font: blog de Jaume Feliu, creador de la plantilla CoRubrics)

.............................
RECOMANACIÓ De les diferents versions de la plantilla que trobareu publicades per Jaume Feliu, recomano la darrera versió Corrubrics per GAFE 1.2 (Google Apps for education). Té l'avantatge que reconeix pel correu electrònic lapersona que avalua, i detecta avaluacions repetides del mateix alumne. Personalment, aquesta eina em facilita la gestió de dades en l'avaluació del procés d'aprenentatge, la qual cosa, si el disseny de les rúbriques és òptim, afavoreix un procés d'avaluació molt més còmode i objectiu.


(Aquest article és una rèplica de la publicació realitzada al blog de la comissió TIC (Amics de les TIC) de l'Escola Sadako de Barcelona)

dimecres, 14 de maig del 2014

Redefinició de les metodologies cooperatives i col.laboratives a l'àrea de llengua amb el suport de les TIC

 

La innovació metodològica a l'escola ve acompanyada sovint d'elements que catalitzen el procés de canvi. Alguns d'aquests elements són inherents a la manera de fer dels docents, però les eines que aquests fan servir també ajuden a substituir, modificar i finalment redefinir tendències i noves tasques prèviament inconcebibles.

Aquest és el cas de les noves propostes de treball cooperatiu i col.laboratiu que han acompanyat aquest curs l'àrea de llengua del cicle superior de primària a l'Escola Sadako. En conjunt, conformen una manera de fer diferent, una didàctica fonamentada en habilitats de pensament superior . La investigació, la gestió de la informació per part de l'alumne, la presa de decisions, la creació de continguts i materials i l'aplicació dels aprenentatges i materials generats en situacions reals, esdevenen els pilars didàctics dels diferents projectes que incorpora aquesta proposta.

En aquest cas, la presència de la tecnologia ha estat l'eina que ha catalitzat i ha fet possible una manera de treballar diferent, innovadora, recolzada en la presència activa de l'alumne que aprèn creant, avaluant, analitzant i aplicant els aprenentatges. Un alumne que connecta els coneixements nous amb els que ja té de manera comprensiva, implementant els recursos disponibles, reelaborant el seu pensament i redefinint els seus aprenentatges de manera interactiva amb la resta de companys.

L'entorn d'aquests projectes correspon a un alumnat de cicle superior que està immers en un projecte 1x1 amb tauletes , la qual cosa ha afavorit un funcionament òptim a nivell de maquinari. Aquests dispositius són molt intuïtius en el seu funcionament, àgils en el seu ús (tant per l'espai que ocupen com per la rapidesa en la posada en marxa), fàcils de transportar i amb recursos de documentació multimèdia que donen un valor afegit a totes les activitats d'aula.

A més, l'ús d'eines i aplicacions de productivitat col.laboratives ha catapultat l'eficàcia didàctica a un nivell òptim. Alguns dels recursos emprats són : carpetes i documents compartits de Drive, formularis de Drive, publicació web de continguts, espais de publicació web de Wordpress i Wikispaces, eines d'indexació web com Symbaloo, Apps de productivitat d'Apple com Imovie, Keynote i Pages, Apps de disseny i edició fotogràfica com Strip Designer, etz.

Els diferents projectes que ens han acompanyat aquest curs a l'àrea de llengua estan documentats als blogs de curs de 5è i 6è de primària, incloent en molts casos els treballs dels alumnes. És per això que per documentar cadascun d'ells només cal seguir ordenadament els enllaços a les respectives entrades:

1.-GRUPS DE TREBALL COOPERATIU

Els alumnes s'organitzen en grups i comparteixen un espai col.laboratiu de Drive per investigar, gestionar informació i elaborar els continguts de quatre temes concrets relacionats amb l'àrea de llengua. Tot i que la recerca la poden fer de manera lliure utilitzant tot tipus de fonts i recursos, se'ls facilita un entorn Symbaloo amb recursos dels temes estudiats, el qual ells mateixos poden nodrir amb les seves troballes.

Els documents de tots els grups estan publicats al blog i són sensibles als canvis i noves aportacions, per la qual cosa, tots els alumnes, mestres i familiars de l'escola poden anar seguint l'elaboració d'aquest material.

L'avaluació es fa arran de rúbriques dels mestres al llarg del projecte, així com d'una prova final que dissenyen els mateixos alumnes de manera col.laborativa en un arxiu compartit, utilitzant com a font de recursos el material que ells mateixos han elaborat.

Els enllaços referents a aquest projecte són:

1.- TREBALL DE GRUPS COOPERATIUS

2.- CONCURS DE JOCS DE TAULA

Projecte que engresca els alumnes a participar en un taller de jocs de taula, dissenyats i creats per ells. Aquests jocs han de tenir com a base preguntes, proves i accions relacionades amb tres temes concrets de llengua. El projecte final ha d'incloure la fabricació del joc, un llibre d'instruccions en paper i un vídeo publicitari d'un minut. El següent enllaç incorpora més detalladament els objectius i el procés didàctic.

3.- REVISTA DIGITAL

Planificació d'una revista escolar, amb publicació quinzenal de diferents seccions. Els alumnes prenen totes les decisions de disseny i organització. També es distribueixen per parelles i s'encarreguen de manera rotativa d'una secció diferent cada dues setmanes. La revista està planificada per ocupar tot el tercer trimestre, de manera que tots els grups passaran per totes les seccions. El següent enllaç incorpora més detalls de la planificació i funcionament del projecte.

4.- DICCIONARI DE PARAULES IMAGINADES

Projecte de col.laboració de 5è i 6è de primària. Els alumnes intercanvien dos coneixements complementaris per dur a terme el projecte: els alumnes de 5è treballen el diccionari i l'estructura de les definicions que hi incorpora; els alumnes de 6è treballen el funcionament de la plataforma Wordpress. En dues sessions, es reuneixen per parelles un alumne de 5è i un de 6è i intercanvien coneixements.

Al llarg de quatre setmanes, tots els alumnes de cicle superior estan convidats a inventar paraules i incorporar-les a una entrada del blog amb estructura de diccionari multimèdia. A més de la definició, també han d'incloure una fotografia (un muntatge fotogràfic fet per ells) de l'objecte, animal, acció, etz.

(Docents conductors del projecte: Josep Maria Vives, Enric Codina, Carme Torralba i Jordi Bermúdez)

(Article publicat al blog de la comissió TIC de l'Escola Sadako ticasak.wordpress.com)

 

Jordi Bermúdez