dimarts, 9 d’agost del 2011

RSS. Sindicació de continguts web amb Google Reader

Abans d'entrar en el funcionament del programa Google Reader, és interessant comprendre el sentit de la sindicació de llocs web. Aquest vídeo ens ofereix una imatge molt clara:



Cada dia que passa hi ha més informació a Internet, i tenim a la nostra agenda o a "favorits" més quantitat de llocs per visitar. Amb l'arribada dels blogs i les tecnologies web 2.0, la informació s'actualitza de manera més ràpida, i ens és pràcticament impossible fer un seguiment òptim de tots els llocs web.
Abans de l'aparició de RSS, la rutina dels internautes era dedicar una bona estona diàriament a entrar en totes aquelles pàgines web que teníem a "favorits", la qual cosa ens suposava un gran esforç i una pèrdua de temps.
Amb l'arribada de la sindicació de continguts (RSS), aquesta situació ha canviat: ja no som nosaltres els que visitem les pàgines web, són els continguts que ofereixen aquestes els que venen a nosaltres. Per aconseguir això, només fa falta aconseguir un lector de RSS i afegir els RSS dels llocs que visitem habitualment.

Terminologia

RSS. (Really Simple Syndication) és un arxiu en format XML que recull els continguts d'un lloc web i fa possible accedir a aquests continguts sense necessitat d'un navegador web. A aquest arxiu també se li diu Feed.

CANALS RSS. Les webs que tenen una gran quantitat d'articles permeten subscriure's a tots o a una part dels continguts, dividits per temàtiques.

AGREGADOR O LECTOR RSS. És un software que permet subscriure's a canals de notícies en formats RSS. Existeixen dos tipus de lectors RSS:
  • Client software. Són aplicacions que s'instal.len en un sistema operatiu com qualsevol altre programa. Existeixen moltes de gratuïtes: FeedDemon, FeedReader,Akregator, a més de quasi tots els navegadors i clients de correu electrònic moderns.
  • Basats en web. Són aplicacions que resideixen a servidors remots i que podem accedir a ells mitjançant una pàgina web. Això esdevé una avantatja respecte al les aplicacions anteriors, ja que no cal que les tinguem instal.lades al nostre ordinador, només ens cal una connexió a Internet. Destaquen Google Reader, Bloglines o Netvibes.
Sindicació amb Google Reader

A Internet hi ha molts tutorials entorn al funcionament de Google Reader i, per tal de no duplicar informació, publicaré aquí una presentació i enllaçaré diferents tutorials:

  • Tutorial del blog "Cuaderno TIC de aula"
  • Tutorial del Google Reader del servei de biblioteques de Salamanca.

  • Jordi Bermúdez Martos

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada