Cada dia que passa hi ha més informació a Internet, i tenim a la nostra agenda o a "favorits" més quantitat de llocs per visitar. Amb l'arribada dels blogs i les tecnologies web 2.0, la informació s'actualitza de manera més ràpida, i ens és pràcticament impossible fer un seguiment òptim de tots els llocs web.
Abans de l'aparició de RSS, la rutina dels internautes era dedicar una bona estona diàriament a entrar en totes aquelles pàgines web que teníem a "favorits", la qual cosa ens suposava un gran esforç i una pèrdua de temps.
Amb l'arribada de la sindicació de continguts (RSS), aquesta situació ha canviat: ja no som nosaltres els que visitem les pàgines web, són els continguts que ofereixen aquestes els que venen a nosaltres. Per aconseguir això, només fa falta aconseguir un lector de RSS i afegir els RSS dels llocs que visitem habitualment.
Terminologia
RSS. (Really Simple Syndication) és un arxiu en format XML que recull els continguts d'un lloc web i fa possible accedir a aquests continguts sense necessitat d'un navegador web. A aquest arxiu també se li diu Feed.
CANALS RSS. Les webs que tenen una gran quantitat d'articles permeten subscriure's a tots o a una part dels continguts, dividits per temàtiques.
AGREGADOR O LECTOR RSS. És un software que permet subscriure's a canals de notícies en formats RSS. Existeixen dos tipus de lectors RSS:
- Client software. Són aplicacions que s'instal.len en un sistema operatiu com qualsevol altre programa. Existeixen moltes de gratuïtes: FeedDemon, FeedReader,Akregator, a més de quasi tots els navegadors i clients de correu electrònic moderns.
- Basats en web. Són aplicacions que resideixen a servidors remots i que podem accedir a ells mitjançant una pàgina web. Això esdevé una avantatja respecte al les aplicacions anteriors, ja que no cal que les tinguem instal.lades al nostre ordinador, només ens cal una connexió a Internet. Destaquen Google Reader, Bloglines o Netvibes.
A Internet hi ha molts tutorials entorn al funcionament de Google Reader i, per tal de no duplicar informació, publicaré aquí una presentació i enllaçaré diferents tutorials:
Tutorial para Google Reader
View more presentations from Ana Ovando.
Jordi Bermúdez Martos
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada