dimarts, 31 de gener del 2012

Les quatre llibertats i les quatre raons per fer servir software lliure a l'escola

Al nostre país, l’educació passa avui dia per un moment legislatiu molt gratificant, si més no a nivell teòric. La LEC té un clar posicionament a favor de l’escola inclusiva, on tots els alumnes haurien de gaudir de les mateixes oportunitats d’aprenentatge independentment de les seves característiques individuals, i on els centres escolars han d’adaptar les seves instal.lacions i recursos a les necessitats dels alumnes per garantir la plena participació de tots ells a la vida escolar.


Aquesta idea d’inclusivitat, recolzada per il•lustres professionals de l’educació com el doctor Climent Giné (La educación inclusiva,2009), inclou també els recursos TIC que fa servir l’escola, i més concretament el software educatiu i de gestió que els alumnes fan servir a les aules. Per tant, donat que l’escola prepara els alumnes per viure de manera autònoma i competent a la societat, no és coherent, tal i com diu Richar Stallman, educar els infants amb unes eines que no són gratuïtes i que, per tant, no estan a l’abast de tothom.


Un mestre d’educació primària, per exemple, pot fer un treball col.laboratiu de molta qualitat pedagògica i que engresqui els alumnes en un procés didàctic actiu i motivador. Com a treball conclusiu, els diferents grups d’alumnes poden fer una presentació de diapositives que després penjaran a la web de manera pública per compartir el coneixement amb altres companys de l’escola, amb la família i, àdhuc, amb altres escoles. Fins aquí està molt bé. Ara bé, si l’escola fa servir aplicacions de pagament per fer la presentació (m’estalvio el nom d’una que tots coneixem...), els alumnes estaran aprenent l’ús d’eines a les quals, possiblement, només tindran accés a la seva vida quotidiana si les poden pagar, o encara pitjor, si les poden aconseguir de manera no legal. La primera opció crea una diferència que, com diu R. Stallman, priva les persones de ser lliures. La segona opció recolza una societat amb un sentit ètic arran de terra.


En altre ordre de coses, penso que cal impregnar els alumnes d’un sentit solidari i participatiu a l’hora de compartir el coneixement. Estem a la societat de la informació i la comunicació on, com diu Francesco Tonnuci, tots sabem més que cadascun de nosaltres. Cal que els nostres alumnes vulguin compartir el seu coneixement, s’hi sentin còmodes fent-ho, perquè d’aquesta manera la societat futura serà realment més democràtica i més solidària en tots els sentits. Per això penso que, de les diferents raons que dóna Richar Stallman per fer servir el software lliure, la més important de totes és el fet d’educar en valors, no només en continguts i procediments. Tot i així, entenc que en els temps que vivim es pugui fer servir l’excusa de la reducció de costos en l’adquisició de recursos per justificar l’ús del software lliure als centres educatius, però crec que aquest és més un motiu polític vers la sostenibilitat que no pas un argument educatiu, que és el que ens hauria de preocupar en major grau als mestres.

Jordi Bermúdez

divendres, 27 de gener del 2012

Compartir Fotografies a Internet

És possible que en algun moment hàgim volgut pujar alguna imatge a Internet per penjar-la en un fòrum o en alguna xarxa social. Generalment no necessitem fer-ho ja que aquestes webs ens permeten pujar imatges, però no sempre és possible. Actualment existeixen diversos mètodes per pujar ràpidament una imatge a Internet i compartir-la.


Skitch



Skitch és una interessantíssima barreja de programa i servei online. Skitch és un petit programa que ens permet retocar, convertir i guardar imatges ràpidament i sense gaire esforç. A més, ofereix un mètode molt pràctic de fer captures de pantalla. (petit tutorial)


Creant un usuari en el seu web, aquest servei ens permet pujar i allotjar imatges molt fàcilment, per després incloure-les en blogs, fòrums, webs, etc. Després de diversos mesos en fase de proves gratuïtes, Skitch s'ha convertit en un programa que segueix sent gratuït en part i de pagament en una sèrie de funcions avançades. En qualsevol cas la versió gratuïta és totalment funcional. Això sí, la instal.lació del és totalment necessaria per poder pujar les imatges, sense ell no podrem fer-ho.


ImageShack



Image Shack és ràpid i indolor, sense noms d'usuari ni contrasenyes. Simplement entrem en el seu web, pugem una o diverses imatges i, una vegada pujades, la web ens dóna els enllaços per copmpartir-les. Existeix una aplicació d'escriptori que agilita molt el procés i ens fa guanyar en productivitat. Recomanat si no voleu complicar-vos la vida pujant i guardant imatges. La seva gratuïtat i immediatesa té com a inconvenient que, si no vam crear un usuari, després no podem revisitar les imatges en el seu web, encara que els enllaços segueixen funcionant.


Flickr



Una popular xarxa social enfocada a la fotografia. Flickr és una xarxa social abans que un lloc per allotjar imatges, per la qual cosa té moltes opcions socials i de classificació. Així i tot les opcions que ens dóna per compartir en Internet les nostres fotos la converteixen en una bona alternativa si volem tenir un lloc on allotjar aquests arxius i compartir-los en webs o fòrums.




Photobucket



Photobucket és una bona i popular alternativa en la qual, mitjançant àlbums, podem allotjar i compartir imatges fàcilment. És un dels clàssics, així que no hi ha temor de pèrdua d'imatges ni de problemes tècnics. Amb els anys ha anat evolucionant i ha passat a incorporar diferents opcions que ho apropen a una xarxa social més que a un servei d'allotjament d'imatges, però segueix sent un dels més utilitzats per a aquesta comesa i un dels més populars del món.




Álbumes web de Picasa



Qualsevol que posseeixi un compte de Google té a la seva disposició els àlbums web de Picasa. Independentment del programa Picasa, existeix la possibilitat de pujar imatges a aquest espai que podrem compartir enInternet o incrustar-les en webs, blogs i fòrums. Aquest servei està més enfocat, igual que Flickr, a les nostres fotografies personals,però pot ser utilitzat sense problemes per a aquesta comesa.





Ipernity



Ipernity és com un "Flickr millorat", i de fet moltes opcions són totalment idèntiques. Té l'afegit que no només podem allotjar fotos, ja quepodem pujar vídeos, sons o altres tipus de documents, permetent-nos pujar aquests arxius de diverses maneres: des del nostre sistema, imatges contingudes en una adreça web, etc. Permet pujades d'imatges en un arxiu ".zip" i amb el límit mensual de 200 MB .

També ens permet crear el nostre blog personal dins del sistema i fins i tot personalitzar el nostre propi espai, que disposarà de la seva pròpia URL personal amb els seus propis canals RSS i ATOM.

Podem crear àlbums, amb l'afegit de la geolocalització, editar-los, afegir un temps de llicència a cadascun dels nostres arxius. També podem personalitzar els permisos d'accessibilitat des de totalment privt fins a accés públic, permetre els qui poden afegir etiquetes i notes dins dels nostres arxius, i altres funcions a les quals estem acostumats a usar en Flickr, inclosa la possibilitat d'afegir els nostres continguts directament al nostre blog i la xarxa social associada.

Encara que en estat beta,per la qual cosa sempre podem trobar-nos errors.

Si els usuaris de la vella escola estaven descontents amb la decisió d'unificar els identificadors de Flickr amb els de Yahoo, aquí tenen una alternativa molt millorada.


SmugMug


SmugMug és un servei que et permet pujar totes les teves fotos a Internet per després compartir-les o mostrar-les als teus amics o familiars. Aquesta aplicació de pagament ofereix entre altres coses un emmagatzematge il·limitat, sense publicitat, spam, alt nivell de seguretat i moltes opcions per personalitzar la teva pàgina de continguts.Pel fet d'ésser de pagament no s'han deixat un sol detall per fer una versió de luxe per als usuaris d'iPhone o iPodTouch.






Zooomr


Zooomr, és el servei d'allotjament d'imatges competència directa de Flickr.
Zooomr t'ofereix fins a 4 Gb de transferència al mes (ample de banda), sense limitacions d'espai i una interfície en espanyol, tot Gratis amb un compte PRO.

L'únic requisit per obtenir un compte PRO, és publicar una foto en el teu blog. Aquesta altre dir que la foto ha d'estar allotjada en Zooomr. Així de senzill.

Després de publicada la imatge, et dirigeixes a aquesta pàgina i els envies l'adreça URL del post que té la imatge. Cinc segons després, ja tindràs el teu compte pro.






dimecres, 11 de gener del 2012

Generadors de vídeos, cartells i pòsters

Recull d'eines enllaçades i comentades al blog "cuaderno intercultural":
  1. Automotivator. Generador de pósters de motivación a partir de fotografías propias o de la web. Se elige la fotografía, el color de fondo y el texto que acompañará a la imagen y se genera un póster para guardar en Flickr o en el ordenador.
  2. Motivator. Generador online de pósters de motivación partir de fotos guardadas en el ordenador o alojadas en Internet (Flickr, Facebook, Photobucket, URL). Permite recortar la imagen seleccionada, elegir la orientación (retrato o paisaje), añadirle varios tipos de marcos, seleccionar el color de fondo del póster, escribir el título y editar la frase que acompañará a la imagen. El póster generado se puede guardar en el ordenador, enviar por correo, insertar en una web, foro o blog, etc.
  3. Find your language es un generador de hojas o posters para la identificación de lenguas. Tras elegir de una extensa lista los idiomas que se deseen identificar, la herramienta genera un poster o una hoja (depende del tamaño que se elija) donde aparecerá la frase “YO HABLO…” escrita en todas las lenguas elegidas. De esta manera, cuando se desconoce la(s) lengua(s) que habla una persona, bastará con que ésta busque e indique en la lista cuáles son las lenguas en las que puede comunicarse.
  4. Glogster. Generador de pósters y murales multimedia o para imprimir. Permite la construcción de pósters utilizando textos, imágenes, vídeos, música y elementos decorativos. Una vez creado el mural, se puede imprimir pulsando sobre él con el botón derecho del ratón. Si se desea insertarlo en una página web, es necesario registarse (registro gratuito). Más información y ejemplos Taller de Glogster en castellano por Lourdes Domenech, Lexiglogsterando (A pie de Aula, Lourdes Domenech).
  5. Scrapblog es una aplicación en línea gratuita muy completa y sencilla que permite combinar diversos tipos de elementos multimedia para crear una presentación o un simple póster. Permite incluir fotos propias, imágenes y videos, elegir fondos y música de fondo, determinar las transiciones entre diapositivas, añadir elementos decorativos a las creaciones, incluir textos en forma de rótulos o como bocadillos de texto a las fotos, editar las fotos (recortarlas, corregirlas, aplicarles efectos…) y muchas cosas más. El resultado se puede bajar al ordenador en forma de archivos JPG, incluirlo en una web o bien puede visualizarse en línea.
  6. Block Posters crea posters de gran tamaño (gigantografías) a partir de imágenes y fotografías. Funciona subiendo la imagen deseada desde el propio ordenador y dividéndola en tantas cuadrículas como deseemos. Al finalizar obtendremos las cuadrículas en formato PDF para poder imprimirlas.
  7. Generador de carteles para el aula de inglés (abcteach). Con esta aplicación se pueden crear automáticamente carteles que contengan, por ejemplo, los días de la semana, vocabulario sobre el zoo o listas de palabras fonéticamente similares. Basta seleccionar un tema, tamaño y tipo de letra, colores, formato, etc. y la herramienta genera un cartel en formato PDF.
  8. Generador de pósters de cine que permite realizar el póster o cartel de una película inventada a partir de una foto tomada de nuestro ordenador o de Internet (Flickr, Facebook, Photobucket o una dirección web), elegir el estilo de cartel cinematográfico que queremos y escribir el título, actores y otros créditos de la película. El resultado se puede guardar, insertar en una web, blog, foro, etc. o enviar.

(Font: Cuaderno intercultural)

dilluns, 9 de gener del 2012

Qui ha dit que fos fàcil !

La història de l'home està plena de canvis, positius o negatius en funció de la mirada que els observa. Avui dia, per exemple, la vertiginosa immersió del sistema educatiu en les Noves Tecnologies té segrestat els ànims de molts docents, els quals han vist com en un curt espai de temps les aules, els recursos i els propis alumnes, canviaven en consonància amb una societat cada dia més "digital".

Però mirem més enllà, ampliem la nostra perspectiva a moments no tant llunyans en què ni tan sols existien els llibres. Us heu parat a pensar alguna vegada quin canvi va suposar per els pocs que tenien accés a la cultura l'aparició d'aquest invent, el "llibre"? I l'aparició del paper a l'antic Egipte? I tants i tants canvis copernicans que van fer tremolar els mecanismes de transmissió de coneixements de cada època.

Per aquest motiu m'agradaria relativitzar els canvis de l'era digital, sobretot a l'escola, perquè crec que una actitud positiva i amb una mirada àmplia del nou paradigma dins la història de l'home ajudarà, sens dubte, a construir una escola on tothom, tots els alumnes i tots els mestres, se sentin inclosos. La manera és, com en tantes altres ocasions, pensar, reflexionar entorn al que està passant.

En aquest sentit, vull compartir un vídeo que va caure a les meves mans (més aviat al meu ordinador) fa uns anys i que, pensant en escriure aquest petit article, coses de la vida, fa uns dies vaig tornar a trobar a la xarxa.

Mireu, somrieu i reflexioneu...

dissabte, 7 de gener del 2012

PLE, un enfocament constructivista de l'aprenentatge a una societat digital i com organitzar-nos amb Symbaloo.com



El concepte de "Entorns Personals d'Aprenentatge"no és nou. Tots tenim un entorn personal mitjançant el qual aprenem, el qual pot estar format per persones o per objectes tecnològics. El que està canviant en els últims anys de forma molt clara és el context en el qual es desenvolupa gran part del nostre PLE (Personal Learning Enviromental), ja que la xarxa d'Internet hi té una influència cada dia més significativa.

Moltes de les activitats que duem a terme avui dia per informar-nos estan relacionades amb l'accés als diferents recursos de la xarxa: premsa, activitats d'oci, llocs Web de companys o de desconeguts a la recerca de recursos per a l'aula o de noves metodologies, etc. Aquesta manera d'actualitzar el coneixement és ineherent al funcionament de la societat i és, per tant, la manera com els nostres alumnes actualitzaran els seus coneixements de manera autònoma.

Per tant, serà molt important que desenvolupin una bona competència "d'aprendre a aprendre", per la qual cosa, en aquest àmbit, dependrà molt de les habilitats relacionades amb la cerca, filtrat i posterior tractament de la informació.


Buscar a Internet s'ha convertit en una activitat cada vegada més complexa: d'una banda, la quantitat d'informació es multiplica dia a dia; d'altra banda, Internet ha passat de ser una x
arxa d'ordinadors en els quals algunes persones amb coneixements en Informàtica penjaven informació a convertir-se en una xarxa de persones en la qual qualsevol individu que té un blog o un compte a twitter, facebook,..., pot aportar els seus coneixements a la comunitat.

Així doncs, tornem a copsar que bona part de la capacitat que tenim per aprendre dependrà de la quantitat i qualitat de les persones que estan al nostre al voltant a les quals podem acudir quan volem aprendre alguna cosa. És molt important, doncs, aprendre a teixir aquesta xarxa de contactes a Internet que ens ajudin a potenciar el nostre aprenentatge, però també és important desenvolupar la capacitat de poder modificar aquesta xarxa en funció dels nostres interessos i del les nostres possibilitats de comprensió. Ben mirat, aquesta necessitat de proximitat dels coneixements propis amb els aprenentatges no és més que una visió “digital” de les idees constructivistes de Vigotsky i del seu concepte sobre la Zona de Desenvolupament Proper.

Per tant, quan fomentem en els nostres alumnes la construcció del seu entorn personal d'aprenentatge en relació als continguts curriculars, estem, al mateix temps, desenvolupant la competència "aprendre a aprendre".


PLE utilitzant els serveis que ofereix Internet

Amb els serveis que ofereix Internet, els alumnes poden crear el seu PLE personalitzat de manera autònoma i flexible, adaptant-lo en cada moment als diferents nivells i a la tipologia dels continguts. Un possible esquema d’aquest PLE podria ser el següent:



Es pot veure que el punt central i vertebrador del PLE ho ocupa la sindicació de continguts (feeds) , que recull informació de blogs, correus electrònics, xarxes socials, portals de notícies, etc.


Symbaloo, una eina per organitzar el nostre PLE a la xarxa

Symbaloo és un tipus de PLE que té com a finalitat ajudar al cibernauta a ordenar de manera òptima el que troba a la xarxa de xarxes. Una de les seves funcionalitats més importants és auxiliar als professors a organitzar i compartir els millors continguts en xarxa de manera òptima amb els seus estudiants. D'aquesta manera, tot queda emmagatzemat només en un lloc i s'impulsa l'alumne a utilitzar noves eines tecnològiques que constitueixen nous mètodes d'aprenentatge.


Aquest PLE permet incloure continguts de text, imatge, àudio i vídeo i els acomoda a manera de taula, amb la presència d'un cercador al mig. Així, en cas que es desitgi agregar algun contingut a aquesta espècie de tauler de fitxes, n'hi ha prou amb utilitzar el cercador i els resultats generats poden afegir-se al PLE que es tenia originalment.
Symbaloo és una excel·lent opció per organitzar la informació que necessitem i compartir-la fàcilment.

Per saber com funciona, aquí us deixo aquests tutorials :




diumenge, 1 de gener del 2012

Sudoku online

Què és el Sudoku?
Què és el Sudoku? Sudoku és un trencaclosques matemàtic de col·locació que es va popularitzar a Japó al 1986 i es va donar a conèixer en l'àmbit internacional al 2005. L'objectiu és emplenar una quadrícula de 9×9 cel·les dividida en subcuadrícules (també cridades "caixes" o "regions") de 3×3 amb les xifres de l'1 al 9 partint d'alguns nombres ja disposats en algunes de les cel·les. No s'ha de repetir cap xifra en una mateixa fila, columna o subcuadrícula.

A la xarxa hi ha diverses aplicacions flash que permeten fer un sudoku online, però la majoria d'elles no accepten un valor erroni a l'hora d'omplir les caselles. Personalment, aquest és un detall que no m'agrada, ja que fa que no pugui omplir-se el sudoku amb números erronis, amb la qual cosa estem limitant l'aprenentatge que sorgeix del raonament necessari per corregir aquests errors.

Aquesta aplicació que us presento, és un generador de sudoku online que permet editar totes les caselles per després comprovar els errors. Hi ha una versió per als més petits (de 4x4) i la més habitual (de 9x9). També permet escollir entre diferents nivells de dificultat.

Es pot incrustar a un blog (tal i com veieu aquí sota). Només cal copiar el codi que ens donen a la web http://www.sudoku-online.org/ i enganxar a una entrada del blog. Manipulant el codi HTML, es poden adequar les dimensions del sudoku a la plantilla del blog



Altres Webs on podem practicar Sudokus: