dijous, 29 d’abril del 2010

Mapes conceptuals amb FreeMind


Dins de la nostra tasca docent, els professors sembla que tenim permanentment una 'assignatura pendent' i és la d'elaborar esquemes clars que estructurin els continguts a impartir a l'aula.

Si som capaços de dur a terme aquesta tasca, amb rigor tècnic i pedagògic, estarem en una bona posició per transmetre als nostres alumnes, no només conceptes aïllats sinó també un fil conductor que els uneix, organitza i interrelaciona transformant-los en aprenentatge significatiu per a ells. És a dir, més tard els alumnes podran utilitzar aquests coneixements per donar forma i assentar altres coneixements que els utilitzen com a base o punt de partida. I això és vàlid tant per a temes informàtics com per a qualsevol àrea del coneixement.

En aquesta entrada us presento una eina més per crear mapes conceptuals. presentem una eina. És molt senzilla d'utilitzar .


Què és FreeMind?



FreeMind és una eina per a l'elaboració i manipulació de mapes conceptuals. És a dir, una eina per organitzar i estructurar les idees, els conceptes, la seva relació entre ells i la seva evolució. I, com hem comentat, pot ser utilitzada en qualsevol àrea de l'àmbit educatiu i com a mecanisme o forma de plasmar tempestes d'idees de tota mena per a la posterior reutilització.

Està basat en Java i és Open Source, sota llicència GPL. La pàgina del projecte és http://freemind.sourceforge.net. És un programari lleuger, senzill d'instal lar, configurar i utilitzar. Com que Java és multipltaforma i, per tant, disponible en Windows i GNU / Linux.

El seu requeriment més important és tenir instal lat l'entorn d'execució Java JRE 1.4 o superior.


Les principals característiques de FreeMind són les següents:



- Permet la utilització d'enllaços HTML en cada punt
- Suporta el plegat i desplegat dels items.
- L'usuari pot moure els quadres i la seva informació i estil associat.
- Permet publicar els mapes a Internet com a pàgines HTML o XHTML si volem incloure la imatge.
- Té l'opció d'incloure icones al mapa conceptual per diferenciar idees / conceptes específiques o relacionades. També pot incloure icones simplement com a decoració.
- Utilitza format XML que facilita exportar els mapes conceptuals a altres aplicacions.
- És multillenguatge



En contra podem dir que:

- El suport per les imatges és encara una mica fluix. Quan elaborem un mapa conceptual que porta imatges i ho vulguem traslladar, haurem d’assegurar-nos que portem també les imatges.
- FreeMind no és multiusuari.
- En alguns casos, si el mapa conceptual inclou enllaços web, és possible que el navegador no funcioni completament bé. També pot passar amb els arxius locals.


Un tutorial en angles (que havia proporcionat al forum la Patricia):

Les altres aplicacions que hem vist de mapes conceptuals:

CmapTools


Mind42


Bubbl.us


Gliffy


Entrada publicada per Alicia Foncillas al blog AEIblanquerna2010










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada