dissabte, 7 de gener del 2012

PLE, un enfocament constructivista de l'aprenentatge a una societat digital i com organitzar-nos amb Symbaloo.com



El concepte de "Entorns Personals d'Aprenentatge"no és nou. Tots tenim un entorn personal mitjançant el qual aprenem, el qual pot estar format per persones o per objectes tecnològics. El que està canviant en els últims anys de forma molt clara és el context en el qual es desenvolupa gran part del nostre PLE (Personal Learning Enviromental), ja que la xarxa d'Internet hi té una influència cada dia més significativa.

Moltes de les activitats que duem a terme avui dia per informar-nos estan relacionades amb l'accés als diferents recursos de la xarxa: premsa, activitats d'oci, llocs Web de companys o de desconeguts a la recerca de recursos per a l'aula o de noves metodologies, etc. Aquesta manera d'actualitzar el coneixement és ineherent al funcionament de la societat i és, per tant, la manera com els nostres alumnes actualitzaran els seus coneixements de manera autònoma.

Per tant, serà molt important que desenvolupin una bona competència "d'aprendre a aprendre", per la qual cosa, en aquest àmbit, dependrà molt de les habilitats relacionades amb la cerca, filtrat i posterior tractament de la informació.


Buscar a Internet s'ha convertit en una activitat cada vegada més complexa: d'una banda, la quantitat d'informació es multiplica dia a dia; d'altra banda, Internet ha passat de ser una x
arxa d'ordinadors en els quals algunes persones amb coneixements en Informàtica penjaven informació a convertir-se en una xarxa de persones en la qual qualsevol individu que té un blog o un compte a twitter, facebook,..., pot aportar els seus coneixements a la comunitat.

Així doncs, tornem a copsar que bona part de la capacitat que tenim per aprendre dependrà de la quantitat i qualitat de les persones que estan al nostre al voltant a les quals podem acudir quan volem aprendre alguna cosa. És molt important, doncs, aprendre a teixir aquesta xarxa de contactes a Internet que ens ajudin a potenciar el nostre aprenentatge, però també és important desenvolupar la capacitat de poder modificar aquesta xarxa en funció dels nostres interessos i del les nostres possibilitats de comprensió. Ben mirat, aquesta necessitat de proximitat dels coneixements propis amb els aprenentatges no és més que una visió “digital” de les idees constructivistes de Vigotsky i del seu concepte sobre la Zona de Desenvolupament Proper.

Per tant, quan fomentem en els nostres alumnes la construcció del seu entorn personal d'aprenentatge en relació als continguts curriculars, estem, al mateix temps, desenvolupant la competència "aprendre a aprendre".


PLE utilitzant els serveis que ofereix Internet

Amb els serveis que ofereix Internet, els alumnes poden crear el seu PLE personalitzat de manera autònoma i flexible, adaptant-lo en cada moment als diferents nivells i a la tipologia dels continguts. Un possible esquema d’aquest PLE podria ser el següent:



Es pot veure que el punt central i vertebrador del PLE ho ocupa la sindicació de continguts (feeds) , que recull informació de blogs, correus electrònics, xarxes socials, portals de notícies, etc.


Symbaloo, una eina per organitzar el nostre PLE a la xarxa

Symbaloo és un tipus de PLE que té com a finalitat ajudar al cibernauta a ordenar de manera òptima el que troba a la xarxa de xarxes. Una de les seves funcionalitats més importants és auxiliar als professors a organitzar i compartir els millors continguts en xarxa de manera òptima amb els seus estudiants. D'aquesta manera, tot queda emmagatzemat només en un lloc i s'impulsa l'alumne a utilitzar noves eines tecnològiques que constitueixen nous mètodes d'aprenentatge.


Aquest PLE permet incloure continguts de text, imatge, àudio i vídeo i els acomoda a manera de taula, amb la presència d'un cercador al mig. Així, en cas que es desitgi agregar algun contingut a aquesta espècie de tauler de fitxes, n'hi ha prou amb utilitzar el cercador i els resultats generats poden afegir-se al PLE que es tenia originalment.
Symbaloo és una excel·lent opció per organitzar la informació que necessitem i compartir-la fàcilment.

Per saber com funciona, aquí us deixo aquests tutorials :




2 comentaris:

  1. Una eina molt útil el symbaloo. Fa temps que la utilitzo i l'he convertit en la meva pàgina d'inici. D'aquesta manera tinc a mà les pàgines que utilitzo amb més freqüència.
    Però mai m'ho havia plantejat com ho expliques en aquest post. Una idea interessant.

    ResponElimina
  2. Ja em vaig fixar veure que l'utilitzaves com a pissarra de comandament per accedir als teus llocs preferits, jo també ho faig. Però pot ser perfectament una eina per allotjar el nostre PLE, i també pels alumnes. Mira't aquest exemple: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YEls3tq5wIY

    ResponElimina