dimarts, 18 de maig del 2010

Mapes conceptuals en la web 2.0


EyePlorer és un buscador semàntic gràfic de manera que visualment podem crear un mapa conceptual a partir del terme cercat. Així doncs, també podem treure els termes relacionats que no ens interessin i donar més espai a aquells que necessitem.
Hem de tenir en compte que cada color correspon a una categoria diferent, per exemple: verd-tecnologia, verd clar-treball, vermell-cultura...

És un programa que es mostra de manera visual com un diagrama de forma rodona que ens mostra de manera agrupada alguna informació i podem veure la relació entre els temres amb només un clic!

Segons he averiguat, el buscador troba la informació de la Wikipedia així doncs no és molt fiable però és un bon començament per poder ampliar-la en un futur pròxim.

Per exemple podem fer la consulta de "Don Quijote" i observarem una sèrie de termes agrupats en temàtiques i si cliquem sobre "Sancho Panza" veurem que apareix la relació que tenien aquests dos personatges.Per cada un dels resultats podem ampliar la informació i també copiar-la en un bloc de notes que ens ofereix l'aplicació.

En aquest enllaç el podeu començar a utilitzar i també hi ha tutorials:

Entrada publicada per Anna al bloc AEIblanquerna2010

dilluns, 17 de maig del 2010

Per als més petits

Per als nens que tenen dificultats alhora de moure el ratolí, aquí us adjunto unes quantes pàgines web:

http://www.educamadrid.org
http://www.educaconic.es
http://www.bebejuegos.com

Entrada publicada per Marta Arredonda al blog AEIblanquerna2010

EyeOS


EyeOs (projecte iniciat el 2005) és un escriptori virtual multiplataforma, lliure i gratuit. Aquest programa està basat en l’estil de l’escriptori d’un sistema operatiu. Per defecte, ve un paquet bàsico d’aplicacions que inclou tota l’estructura d’un sistema operatiu i algunes aplicacions de tipo suite ofimàtica (processador de textos, calendari, gestor d’arxius, missatger, navegador, calculadora…)
EyeOs tracta d’un nou concepte d’amagatgematge virtual, que actualment es considera revolucionari al ser un servei clau per les web 2.0.
La diferència que podem trobar amb altres desktop, és que EyeOS i totes les seves aplicacions es poden iniciar des de un navegador web. Aquest no requereix la instal.lació de cap software adicional, nomès un navegador que pugui soportar AJAX, Java i Macromedia Flash (segons les aplicacions que desitgem utilitzar).
Des de que es va crear aquest projecte va ser tot un éxit, que ha estat creixent continumet amb diferents serveis, com per exemple eyeEdu, que és una suite especifica per escoles.
La seva disponibilitat en linia, ha fet que la gran aceptació i impuls cap a la seva utilitat per la gent. La gran seguratat i el fet de no tenir dependències també ha esta un gran fort.
Aquesta aplicació pot ser útil per a usuaris amb una frequencia elevada a viatjar, escoles (almacematge centralitzat i disponible), empreses… i en un futur podria ser utilitzat com a sustitució del disc dur.
EyeOS ha rebut diversos premis. A continuació podem veure alguns premis que li ha estat atorgats:
• 2007 - Guanyador de Softpedia Pick award.
• 2007 - Finalista en SourceForge's Community Choice Awards a la categoria de "Mejor proyecto".
• 2007 – Va guanyar el premio Yahoo! España Web Revelation a la categoria de tecnología.
• 2008 - Finalista en els premis CNET Webware 100 winner CNET, a la categoria "Browsing".
• 2008 - Finalista en els SourceForge's Community Choice Awards 08.
• 2009 – Projecte seleccionat el mes d’agost a SourceForge.
• 2010 - Goya al millor sistema operatiu.
EyeOS, disposa de un gran ventall de temes, i d’aquesta manera facilita el seu canvi, tant a nivell d’estètica com de botons. A més a més, cal esmentar la gran facilitar per poder introduir aquest temes tant pintorescos i variats en el programa.

Si cliqueu aquí us portarà directament a un tutorial de com fer servir EyeOS.
Si cliqueu aquí podreu accedir i fer-vos usuaris de l’EyeOS

Entrada publicada per Marta Hernandez Ariza al blog AEIblanquerna2010

Kid Pix

Kid Pix és un programa pensat, especialment, per a nens que els permet dibuixar, pintar, enganxar imatges... Per que ens entenguem, és semblant al "Paint" de Windows amb més funcionalitat.
Per a aquells que volgueu descarregar-ho cliqueu aquí

Entrada publicada per Marta Arredonda al blog AEIblanquerna2010

diumenge, 16 de maig del 2010

XTIMELINE


És un servei que ofereix eines per crear línies de temps digitals amb les quals es visualitzen els esdeveniments més importants sobre un determinat fet. Les línies de temps situen les dades de forma ordenada i permet reforçar-les a través d’un text amb imatges, vídeo o animacions.


Aquest servei permet editar línies de temps de forma col·laborativa, valorar-les, comentar-les, afegir-les a preferits i compartir-les de diferents maneres, com per exemple, incrustant-les en blocs i pàgines web, enviant-les per correu electrònic o amb els mateixos membres de la comunitat Xtimeline. Així, l'usuari pot controlar qui pot veure, editar, comentar... les lseves ínies de temps i qui no, establint-ne els permissos necessàris o creant, per exemple, una xarxa d'amics.


Els Timelines es classifiquen tant per popularitat (més vistos i preferits) com per comentaris realitzats i per categories.

Així, com avantatges presenta:

• Múltiples maneres de visionat; mostrant els elements multimèdia o no i mostrant cada esdeveniment desenvolupat en la seva pròpia pàgina o no.
• Cada esdeveniment té la seva pròpia URL, fet que permet que siguin enllaçats des d'un bloc o a un altre lloc web.
• Cada línia inclou un espai per vincular amb les fonts en les quals els usuaris s’han documentat al realitzar la línia del temps.
• La línea es pot imprimir.
• Les dates poden expressar-se des dels anys fins als minuts i es pot especificar si es tracta d'aC o dC.
• Tant les línies com els esdeveniments s'etiqueten amb tags, a més de la categoria a la qual s'assigna cada una.
• Podem incloure imatges, vídeo i animacions.
• Inclou un major nombre de criteris de recerca (categories, tags, antiguitat, idioma) i en els resultats es reflecteix el nombre de visites i d'esdeveniments, la qual cosa ens dóna una idea de la qualitat de la línia abans de veure-la .
• Inclou més funcions socials (fer comentaris, missatgeria interna, enviament a diferent programari social, bloc, treball en equip, crear llistes de favorits, etc).

• Afegir esdeveniments de forma automàtica a partir d'una font RSS.
• Permet exportar esdeveniments i importar a partir d'un arxiu d'Excel (o una altra full de càlcul), guardat com. Csv.


I com a limitacions:

• Presenta problemes amb els caràcters especials.
• No mostra gràficament els períodes de temps.
• No accepta HTML a l'edició del text i això impedeix incloure enllaços.
• No permet inserir àudio, mapes o altres elements a part de vídeo i imatges
• No permet manipular l'escala.


Aquí us deixo la pàgina principal
on podeu crear-ne un i a continuació un tutorial
.





Entrada publicada per Laura al blog AEIblanquerna2010

De Tres en 3

De tres en 3 es tracta d'un projecte telemàtic cooperatiu pensat per treballar contes amb els alumnes de segon de cicle inicial, d'educació especial, d'aula d'acollida... ja que és una molt bona manera de treballar la llengua amb aquells que els hi costa més, que estan aprenent, nouvinguts... A més de treballar la llengua es treballa també l'educació artística Visual i Plàstica.

El fil conductor del projecte són tres personatges que ens introdueixen en el món de les paraules i les aventures: l'Eustaqui, la Klissa i la Mina.

Amb les indicacions que rebran d'aquests personatges, els centres que hi participen seguiran les instruccions d'aquestes tres personatges:
- Presentació dels grups -classe: el grup d'alumnes explicaran quants són, on es troba els seu centre, què els agrada... i enviaran una fotografia que representi al seu grup classe.

- Elaboració i aportació d'un conte: aquesta part la realitzaran en dues parts (l'inici o presentació de la història i el seu nus acompanyats cadascun d'una imatges).

- Finalització: pel que fa a aquesta part els alumnes hauran de fer el desenllaç d'un altre conte que hagin fet altres alumnes d'una altra escola.

Per acabar el procés, tot els nens i nenes podran llegir els contes acabats, tant el seu com el dels altres alumnes d'altres escoles.

Aquesta seria una primera part que es pot fer mitjançant aquest projecte, però també els escoles poden participar en el que s'anomena "El racó de l'Eustaqui". A partir d'aquest racó els nens poden intentar llegir en l'ordre que correspon els tres tipus de contes que s'ofereixen: faules,contes originals i tradicionals. Per exemple, dins del grup dels contes originals i un cop llegit l'inci del conte, els nenes i nenes trobaran tres nusos i ells han de buscar quin és el més correcte; el mateix haurien de fer amb els finals. Aquest exemple, ens el trobem en els tres tipus de contes que s'ofereixen en el racó de l'Eustaqui. Un cop acabat d'ordenar el conte, els nens podran realitzat unes activitats com per exemple: escoltar el conte, fer un trencaclosques, dibuixos per pintar...

Els objectius que es desenvolupen de la realització d'aquest projecte són:
- Potenciar el treball cooperatiu entre mestres i alumnes.
- Fomentar l'ús de les tecnologies de la comunicació.
- Aportar materials i recursos per a l'estudi i elaboració d'un conte.
- Impulsar la curiositat per a les creacions d'altres grups - classe.

Requisits:
- Disposar d'ordinadors amb connexió a Internet.
- D'un mateix centre educatiu poden participar diferents grups -classe.
- Es necessari que totes les fotografies i dibuixos siguin originals.
- Si es fan servir materials d'altres personals, s'ha d'indicar la procedència.

Formació: hi ha la posssibilitat d'organitzar una sessió de formació sobre les habilitats més bàsiques que necessita el professorat per participar en aquest projecte.
En definitiva, es tracta d'un projecte molt divertit i que fomenta molt el treball cooperatiu entre els grup -classe i la mestra. Us animo a que investigueu ja que pot ser una molt bona eina que podem utilitzar en un futur amb el nostre grup d'alumnes.

Entrada publicada per Cristina Sanchís al blog AEIblanquerna2010

dissabte, 15 de maig del 2010

ClicClicClic



A continuació us presentaré una pàgina web, anomenada ClicClicClic cuentos interactivos. És un projecte que es presenta amb llengua castellana, però que aviat serà traduït al català. L’encarregada de realitzar aquests contes interactius, amb ajuda del Pla Avançat del Ministeri d’Indústria ha estat l’Associació científica-cultural Omnis Cellula, entitat vinculada a la Universitat de Barcelona.

És un projecte força recent d’edició digital que posa a la disposició de tothom un conjunt de contes interactius i gratuïts. Es divideixen en dos grups: Iván y Navi, dos germans que busquen a la seva imaginació la solució a problemes que no sempre saben com afrontar: la burla, la por, l’avorriment, una infermetat..., però que mitjançant la seva fantasia poden resoldre amb eficàcia. Aquesta recopilació va dirigida a infants de 3 a 6 anys. El segon bloc de contes, El Mundo el Revés, dirigit a nens i nenes de 6 a 8 anys, recopila alguns contes populars tot i que els canvia, per exemple, La Caputxeta vermella perd la seva caputxa, La Bella dorment s’ha convertit en la Bella dormilona...

Gràcies a personatges divertits l’infant s’endinsa en el món de la història narrada en la qual ha d’intervenir per seguir i descobrir el final. A més, ofereixen un espai divertit i d’aprenentatge a la xarxa.

Com he dit anteriorment, l’infant ha d’intervenir, però no en el fet de passa les pàgines, sinó que ha de comprendre en cada situació què està succeint i com pot ajudar als protagonistes de la història. En alguns contes, l’infant haurà de cercar alguna cosa, superar proves, vèncer pors, reconstruir cases... d’aquesta manera podrà arribar al final de les històries.

A més, el projecte permet llegir el conte, així el nen pot anar practicant la seva lectura, o també hi ha la possibilitat de escoltar-lo ja que la rondallaire va narrant la història acord amb les imatges.

Una altra de les característiques que ofereix aquest recurs és la possibilitat d’escoltar la música, la banda sonora, especial per a cada ocasió.

Esmentar que tots els contes disposen del seu propi guia: un animaló que ajuda a l’infant a seguir el camí. A mida que es va narrant el conté, el guia suggereix quelcom o dóna alguna pista per poder interactuar adequadament.

Per últim, citar l’opció d’enviar un conta amb algun amic. És molt senzill: només s’ha de posar el nom i l’adreça de l’amic i un comentari si s’escau.

És una forma més d’acostar valors als més petits, però també de reunir a tota la família al voltant de possibilitats de les noves tecnologies.


Entrada publicada per Diana al blog AEIblanquerna2010


TVUPlayer



A continuació us presento un programa d'Internet que permet veure la televisió per la red sense haver d'instal·lar cap hardware especial a l'ordinador.
Està especialitzat en programes d'esports com GolTv, però també podem trobar espais de música, financers, noticies, ciència etc.. Altres canals que podem veure són la FOX o NASA TV.
Es pot crear una llista amb els canals de televisió preferits i una altra opció d'aquesta eina es veure el nombre de persones que estan connectades, els "peers".
Finalment dir que es gratuït.


Entrada publicada per Esther G al blog AEIblanquerna2010

dijous, 13 de maig del 2010

Espai Podcast

El podcasting consisteix en la distribució d’arxius multimèdia (normalment audio o vídeo) mitjançant una sindicació dels elements que permeti subscriure’s i utilitzar un programa que el descarrega per tal que l’usuari l’escolti en el moment que vulgui. A més, és important destacar que no és necessari subscriure’s per descarregar-se’ls.

Un exemple de podcasting és aquesta pàgina web, la qual és un espai on qualsevol membre registrat pot penjar a la xarxa les seves grabacions de vídeo, programes de ràdio, entre d’altres i, a més, permet que tothom, sense haver-se de registrar, pugui visualitzar els diferents podcasts que estan penjats. També, ens ofereix poder visualitzar diferents blocs, fòrums, tutorials sobre l’ús dels podcats, ens fa una llista dels 20 millors de la setmana, dels últims podcats enviats, etc.

Aquí us deixo uns tutorials sobre aquest servei. El primer ens ajuda a crear un espai podcast senzill i el segon ens ensenya les tècniques per tal de donar a conèixer les teves aportacions.

Finalment, m'agradaria compartir amb vosaltres la presentació d’un programa de ràdio que vam iniciar fa uns mesos amb el grup d'esplai, concretament amb els diferents grups d'esplais del Maresme pertanyents a Esplac.

És un exemple de com utilitzar la ràdio amb els infants. La veritat és que haig de dir que és un projecte molt ambiciós, molt motivador tant pels alumnes com pels monitors i que us recomano que utilitzeu a l'aula amb els vostres alumnes, ja que és molt profitós.

Entrada publicada per Tània Nogales al blog AEIblanquerna2010

dimecres, 12 de maig del 2010

iTunes


iTunes és un programa per a ordinador creat per Apple. Generalment es creu que és un programa per escoltar música i poder actualitzar els nostres iPods o iPhone. Però si investiguem més sobre el programa, ens podrem adonar que ens ofereix moltes més oportunitats. Podem veure que des de aquest programa també podem comprar tant música, com pel•lícules, programes de TV, vídeos... aquesta botiga és anomenada iTunes Store.

Aquest és un programa, com he dit anteriorment, creat per Apple, però és compatible amb altres sistemes operatius que no siguin Mac OS X. També el podem instal•lar en sistemes Windows a partir del 2000 fins ara. També s’ha de comentar, que algunes de les versions que surten del programa només són compatibles amb sistemes operatius Mac OS X.
Segons algunes estadístiques, iTunes és el reproductor més utilitzats per tots aquells usuaris d’un iPod o un iPhone.


Pel que fa a les propietats del programa, els usuaris també tenen la possibilitat d’organitzar la seva música a partir de la creació de llistes de reproducció (que poden o no tenir l’opció d’aleatori), també poden editar la informació dels arxius, gravar CD’s, comprar la música per Internet... iTunes, també ens dóna l’opció de ser un convertidor d’arxius en diferents formats. Una de els novetats d’aquest programa, és el fet de els llistes de reproducció intel•ligent, que és capaç de detectar automàticament les cançons segons el criteri de l’usuari, simulant una base de dades.


Com bé hem comentat anteriorment, el programa iTunes consta amb diferents aplicacions, com per exemple són: llistes de reproducció, biblioteca musical, impressions, iMix (creació d’una llista de reproducció), radio Internet, diferents formats d’arxius compatibles, compartir música, plugins, podcasts i podcasting de vídeo, sincronització de iPod, activació de iTunes Store...
Per poder descarregar-vos el programa podeu fer clic aquí.

Entrada publicada per Marta Hernández Ariza al blog AEIblanquerna2010

POSADA EN COMÚ DEL GRUP 2

Posada en comú assignatura AEI, de 2n curs de magisteri a Blanquerna (2010)

Expert en gestió de la informació: Pilar Rosa
Expert en Audio i vídeo: Victor Pons
Expert en pissarra digital: Eva Dalmases
Expert en aspectes tècnics: Jordi Bermúdez

dimarts, 11 de maig del 2010

Teide digital.com


Teide digital.com és un projecte que té com a principal objectiu crear llibres de text, presentacions i activitats de forma digital. Adequat sempre a cada tipus de curs i temari per tal de poder treballar les diferents assignatures a través de les TIC i, més concretament, a través de les Pissarres Digitals Interactives.

Un fet important que cal remarcar és que els llibres, presentacions i activitats estan en català. Això és un aspecte molt innovador perquè la majoria dels llibres interactius disponibles, actualment, estan en anglès o en castellà.





D'altra banda, aquest recurs té adaptats tots els continguts a la llei LOE, i les diferents assignatures estan distribuides per horaris. (Per aquelles escoles que han de seguir pautadament un horari estricte.) Es centra la seva activitat en proporcionar a l'alumne les eines necessàries per poder treballar a través del seu ordinador i, a la mateixa vegada, fomenta el treball col·laboratiu que suposa treballar tots a través de diferents activitats interactives.

Penso que és una bona eina per poder incorporar-la a les nostres aules, encara que s'ha de seguir amb molta cura per tal d'innovar sempre i que les classes no es converteixin en el mateix que si tinguessim un llibre de text normal: (Noves tecnologies amb velles pedagogies? )La pissarra digital i aquests llibres de texts ens ofereixen moltes noves possibilitats per adaptar-les a les classes i això no el podem desaprofitar.

Un aspecte poc positiu és que TEIDE ofereix diferents Demos únicament de llibres digitals de la E.S.O. Encara que si l'escola està interessada en adquirir aquest suport (primària..) s'ha de registrar en la seva pàgina web i comprar els diferents suports que més els interessa.



En definitiva, podeu veure aquesta aplicació en la següent pàgina web. Fixeu-vos en les diferents Demos que proposen i com podem aplicar-les a les nostres aules. També són interessants les diferents presentacions que ofereix per als mestres i les activitats interactives per als alumnes on poden avaluar els seus coneixements de forma individual, en grup....

Entrada publicada per Silvia Uviedo al blog AEIblanquerna2010

dilluns, 10 de maig del 2010

Configuració d'un compte Gmail al Outlook Express

El correu de gmail pot gestionar-se sincronitzant-lo a nivell local , tant per enviar (smtp) com per rebre (pop3) correus des de l'Outlook Express.

Configuració automàtica

Gmail ens proporciona una aplicació que ens facilita molt la configuració de l'outlock. Primer de tot , ens haurem de baixar el programa Gmailconfig

Quan executem el programa de configuració, obtindrem la següent finestra:





Harem d'escollir la versió d'Outlook express que tenim a l'ordinador.

Després, a "E-mail address" posem la nostra direcció de correu i en "Display name" posarem el nom que vulbuem que aparegui en els correus que enviem.

Finalment , fem click a "Configure".



Configuració manual


Si amb el programa automàtic hi ha problemes per instal.lar Outloock, es pot fer de manera manual. S'han d'incloure els següents ítems:
  • Compte de Correu: usuari@gmail.com
  • Usuari: usuari@gmail.com
  • Dades POP:
· Servidor: pop.gmail.com

· Usar SSL: Si

· Port 995

  • Dades SMTP:
· Servidor : smtp.gmail.com

. Usar Autentificació: si

. Usar SSL: si

· Port: 465 o 587



Una vegada tinguem obert el Outlook Express ho que farem és donar en Eines -> Comptes. Una vegada estiguem dintre de Comptes d'Internet el que farem és fer clic a agregar i a Correu. Ens sortirà un assistent per a la connexió a internet, molt fàcil d'usar .

Una vegada hàgim configurat tot, incloent el smtp i el pop3 hauríem de modificar les SSL i els ports per a la connexió. Ho farem de la següent manera: Fem clic en el nostre compte de correu ja configurada i donarem a propietats que està a la dreta ( això en Eines -> Comptes ). Quan se'ns hagi obert la finestra de propietats ens hauríem de ficar en Opcions avançades quedarà de la següent manera:Fem click a "acceptar", i tindrem el nostre compte preparat per a connectar, enviar i rebre correus des de l'Outlook Express.

Si no ens funciona és perquè no tindrem activat el servidor pop3 en el nostre compte de correu. En aquest cas, el que hauríem de fer és activar el pop3 .



Activació del POP3

1- Entrarem en www.gmail.com i accedim en el nostre compte com sempre.

2- Dalt a la dreta donarem a Settings

3- Ara entrarem en Forwarding and POP.



4- Ara deixem la configuració tal i com apareix a aquesta imatge, i fem click a "Save Changes"

Ja pots fer servir el Outloock Express per gestionar el teu correu!

Jordi Bermúdez Martos