- Maria Galí, mestra de 3r i 4t d'EP als Jessuites de Casp.
- Daniel Klamburg, mestre de 5è d'EP a l'escola Ipsi i professor de seminari al grau de magisteri de Blanquerna.
- Laura Mª Puerto, mestre interina, actualment a l'Escola Pia de Sabadell.
- Jordi Bermúdez, mestre de 3r d'EP a l'escola Sadako de Barcelona.
dissabte, 24 de novembre del 2012
Taula rodona de mestres novells a Blanquerna
dilluns, 22 d’octubre del 2012
La dislèxia: "PALABRAS AL VIENTO"
Producció: Argonauta Producciones S.L. (España)
Duració 56'
"Palabras al viento" és un documental sobre la dislèxia, un trastorn que afecta a més del 4% de la població espanyola, causa de gran part del fracàs escolar i d'alguns problemes en el desenvolupament laboral i personal.
A Espanya, la dislèxia encara és una gran desconeguda i està insuficientment tractada a les aules. La seva atenció des del sistema de salut públic és gairebé inexistent. Els pares dels nens que pateixen dislèxia han de recórrer, amb els seus propis mitjans, als tractaments privats per intentar que la vida escolar dels seus fills no es torni un malson.
La lectura i l'escriptura són l'eina bàsica en l'ensenyament. I els dislèxics, per una alteració neurològica, són incapaces d'associar correctament el so amb el grafisme de les lletres i aprendre al ritme dels seus companys.
Científics, esportistes, artistes i genis creatius que han marcat la nostra història van ser dislèxics que, evidentment, van superar la seva incapacitat si és que no van ser brillants gràcies a ella. Albert Einstein, Thomas Edison, Picasso, Magic Johnson o John Lennon van haver de viure amb la dislèxia.
La dislèxia no es guareix. Com expliquen diferents especialistes en "Palabras al viento", es corregeix o es recondueix mitjançant un altre sistema pedagògic que utilitzi els punts forts del dislèxic, treballant amb tots els sentits, explicant-li les coses en lloc de fer-les-hi llegir i ensenyant-li tècniques adequades a les seves capacitats per afrontar el text escrit.
La Llei Orgànica d'Educació reconeix que la dislèxia requereix una atenció educativa específica i obre les portes al seu tractament a les aules. Però la falta d'informació i de professors especialitzats dificulta la detecció del problema.
"Palabras al viento" fa un recorregut per diferents experiències que conviuen a Espanya: des de la comunitat balear, on s'han aconseguit grans avenços i un reconeixement legislatiu; passant pel Col·legi El Brot, a Barcelona, l'únic centre d'Espanya especialitzat en dislèxics; o la situació a Madrid, on l'escola i el sistema sanitari es passen mútuament la responsabilitat.
Nens i nenes que sofreixen dislèxia narren, amb les seves famílies, les dificultats que troben perquè el seu trastorn sigui comprès. També adults que conviuen amb la seva dislèxia, com l'actor Gabino Diego o l'escriptor Boris Izaguirre, expliquen com han aconseguit sortejar les seves dificultats i tenir un desenvolupament professional ple en les seves respectives disciplines.
En una societat com la nostra, on llegir i escriure ja no només és un dret sinó un deure, la dislèxia implica greus dificultats en el desenvolupament a tots els nivells dels qui la pateixen.
(Crítica publicada a RTVE.ES)
diumenge, 21 d’octubre del 2012
Cal donar fitxes de poker als nostres alumnes...
Rick Lavoie, un especialista en educació especial amb més de 30 anys d'experiència, va parlar de l'autoestima dels infants fent servir una metàfora molt interessant, el joc del poker. Personalment trobo que és una bona manera de fer que reflexionin tant els pares com els mestres, perquè el trasfons del missatge que dóna és la clau de l'èxit dels alumnes, tant a l'escola com a la vida.
dimarts, 9 d’octubre del 2012
Quina és la finalitat última de l'educació?
dimecres, 26 de setembre del 2012
Cal sortir de l'escola per aprendre?
- Per una banda,
les sortides escolars són un moment idoni per la socialització dels
infants. Faciliten la convivència de l'alumnat i el professorat, tot
construint una idea de grup. A més, els espais educatius que es creen al
llarg de les sortides són propicis per fomentar una actitud de
col.laboració i de participació: excursions, jocs, debats, etc.
- L'aprenentatge
per descobriment directe es dóna de manera espontània quan posem els
infants en contacte amb experiències adequades i riques. És llavors quan
pren sentit treballar l'entorn de manera progressiva, d'allò concret a
allò general.
dijous, 26 de juliol del 2012
Trucs en temps de crisi: instal.lació manual d' Update Agent en la reinstal•lació de Windows XP SP2
Però en aquest món competitiu del monopoli del software, els compromisos s'assemblen cada vegada més a les promeses electorals. Ja fa molts dies que quan volem reinstal.lar el nostre "estimat" sistema XP SP2, el qual, en el seu dia, vam pagar a preu d'or perquè ja venia implementat amb l'ordinador, ens trobem tot tipus de problemes. I això passa perquè, com no podia ser d'una altra manera, Microsoft persevera amb la seva política de posar impediments i dificultats per conservar els paquets de software antics per obligar-nos a adquirir-ne de nous.
Un dels problemes que m'he trobat és el mal funcionament del sistema de descàrrega i instal.lació d'actualitzacions, Update Agent, que ens permet actualitzar la versió inicial de Microsoft Windows XP que ens van vendre en un DVD (o ja instal.lat a l'ordinador) . En molts equips que duien incorporat aquest sistema operatiu, després de reinstal.lar-lo, ara ens passa que en executar l'opció Update del Panell de control per actualitzar-lo ens surt una finestra d'error com aquesta:
- Descarrega i reinstal.la Windows Update Agent aquí.
- Instal.lem l'arxiu descarregat i..., ja està, ja podem executar Update des del panell de control per actualitzar el nostre software.
- En ocasions, és possible que l'ordinador et retorni un missatge que t'informa que aquesta aplicació ja està instal.lada. Si és així, cal fer dues coses:
- Primer fem clic amb el botó dret sobre l'arxiu que hem descarregat i li "canviem el nom". El nom original és massa llarg, així que li posarem, per exemple, UpdateKO.
- A continuació movem aquest arxiu a l'arrel del disc C, ens serà més fàcil de trobar després.
- Anem a Inici / Executar i teclegem "cmd", amb la qual cosa entrarem a C:/Documents and Settings/Usuari>.
- A continuació, a aquesta finestra teclegem "cd\, amb la qual cosa accedim a l'arrel del disc dur C i en surt dabant del cursor el símbol "C:\>".
- Finalment teclegem "UpdateKAO.exe /wuforce. El programa d'instal.lació s'iniciarà i completarà sense cap impediment. Ja podem actualitzar el nostre sistema operatiu.
diumenge, 20 de maig del 2012
Tendències que marquen un canvi de l'enfocament educatiu a la societat digital
Aquesta mirada oberta del currículum crea un entorn flexible que facilita la incorporació de noves metodologies i de nous continguts, sobretot tenint en compte la vertiginosa època de canvis que actualment aclapara la nostra societat.
- Els costos unitaris de tots els elements que es necessiten per a processar, emmagatzemar i transmetre informació, tendeixen a l’anulació, en un procés accelerat del món de la tecnologia. Aviat, processar, emmagatzemar o transmetre la informació no costarà res (Enrique Dans, 2009).
- La utilització del codi digital ha introduït un canvi total en la manera de tractar la informació. La convergència dels diferents codis de so, imatge, fotografia, televisió, etc, en un sol codi numèric d' uns i zeros, produeix la convergència dels aparells que treballen amb ells. Per tant, s’està produint una convergència de diferents sectors (cinema, tv, radio, so, etc), donant lloc al naixement del sector de la informació (Joan Majó, 1997).
- Per tradició, sectors com el de TV i telèfon donaven més atenció als serveis que als costos, seguint uns principis de servei públic. Però la nova tendència és passar del monopoli nacional a la competència, del servei públic al mercat: s’introdueix el principi de funcionament de mercat, dels costos i de la competència en la distribució de la informació. Aquest nou enfocament té dos aspectes a considerar:
- En el món de l’economia, l’abundància d’informació provoca que la informació esdevingui un nou factor de producció que permet substituir els altres. L’ús de la informació, es refereix a coneixements, tecnologia, i permetrà, cada vegada més, fer les mateixes coses utilitzant menys recursos.
- Aquest fenomen que es produeix en el món de la producció és present encara més en el món del consum. Cada vegada el nostre consum estarà menys basat en els productes i més en els serveis. Però això no passarà només al món de la informació: la societat industrial anirà obrint pas a una societat molt més basada en els serveis,deixant de banda el sistemes de producció tradicionals.
- En el món del treball, l’ambient de treball que tindrem en el futur serà molt més inestable, molt més variable, molt més flexible. El treball, el lloc de treball i l’aportació al treball dependran molt més del que cadascú sàpiga fer, més que no pas d’inserir-se en una organització piramidal.
- Per primera vegada, les societats occidentals tenen consciència de l’existència de límits físics, i l'actual crisi n'és un bon indicador. La conseqüència és que són impensables , per suïcides, nivells de creixement molt importants durant els propers anys.
- La combinació dels factors anteriors, fan pensar que la revolució de la informació provocarà uns augments de productivitat importants en tota l’economia: en el futur, la indústria incrementarà la productivitat, i la dels serveis augmentarà extraordinàriament. Això fa pensar en dos escenaris:
diumenge, 13 de maig del 2012
Detecta el wardware del teu PC amb l'aplicació online Ma-config.com
diumenge, 22 d’abril del 2012
Sense tu...
dissabte, 14 d’abril del 2012
Connectivisme: una teoría de l'aprenentatge per a l'era digital (G. Siemens, 2004)
Les grans teories de l'aprenentatge que ens han acompanyat els darrers anys, s'han vist envoltades pel fenomen tecnològic, el qual ha modificat la manera de pensar i de fer de la societat. La presència de les noves tecnologies ha canviat no només la manera de fer les coses, sinó també la manera com es genera , es comparteix i es connecta el coneixement.
A nivell educatiu, aquest canvi ha produït una transformació en les necessitats de la comunitat educativa. Per una banda, és un fet que cal preparar els nostres alumnes per a la contingència. Això ja no és una possibilitat, és una necessitat, perquè la velocitat de canvi exponencial de la tecnologia fa que anticipar com serà la societat futura esdevingui una utopia. Això implica una orientació clara del sistema educatiu cap al desenvolupament de les competències dels alumnes.
Per altra banda, la manera de fer dels docents ha de canviar. Ja no n'hi ha prou amb el canvi de paradigma del mestre transmissor al mestre guia, i d'aquest a l'acompanyament educatiu que proposa el constructivisme. Ja no és suficient amb ser un referent interessat en la cultura, llegir el diari i estar al dia de les coses que passen. Els mestres han de ser coherents amb l'època de coneixement connectiu en què vivim, en què viuen els seus alumnes, i això vol dir estar, d'alguna manera, connectats amb les xarxes de coneixement que mouen el món actual. Es tracta també de compartir el coneixement, tant el nostre com el que descobrim en altres persones. Cal utilitzar, modificar i enriquir aquest coneixement per tornar-lo a compartir. En aquesta tasca, les noves tecnologies representen una oportunitat d'enriquiment personal i professional, perquè faciliten molt la connexió en xarxa que permet un creixement en col·lectiu del coneixement.
Crec que és interessant escoltar, llegir, informar-se de les noves tendències i teories de l'aprenentatge i del coneixement que estan impregnant la manera de fer de molts col·lectius docents. En aquest sentit, proposo tres documents que apropen la nostra mirada al paradigma filosòfic del segle XXI, el connectivisme, en el qual, George Siemens és un referent inel.ludible:
George Siemens (12 de desembre del 2004). Traducció:Diego E. Leal Fonseca[1]
- Article publicat per George Siemens el 6 d'Agost de 2008 a Connectivism Blog com ” What is the unique idea in Connectivism?“. (Traducció al castellà: Silvia Chauvin)